Hvordan man fjerner en fedtplet

Fedtpletter er ret genstridige og kan være drilske at få ud af tøjet, af papiret eller vægen. Men det er i langt de fleste tilfælde muligt. Det første man skal være opmærksom på, er om fedtpletten stadigvæk er frisk, eller om fedtet allerede er tørret og trukket ind. Heraf afhænger hele pletfjerningen.

Fjern en frisk fedtplet

Det første man skal gøre ved en frisk fedtplet, er at forsøge at suge fedtet ud. Det kan gøres med kartoffelmel, der har en høj sugeevne. Man strør lidt kartoffelmel ud på fedtpletten og lader det suge fedtet ud, derefter kan man børste eller støvsuge melet væk igen, og fedtpletten skulle nu være forsvundet igen.

Fjern en indtørret fedtplet

Hvis man vil fjerne en indtørret fedtplet, så skal fedtet i første omgang opløses lidt igen. Det kan gøre med en saltvandblanding. Derefter strøs igen kartoffelmel på pletten, og efter at fedtet er blevet suget op, børstet eller støvsuges der.
Danskvand kan også være glimrende til at fjerne fedtpletter fra tøj. Efter at man har hældt lidt danskvand på pletten, kan man suge vandet op med køkkenrulle. Der er dog vigtigt, at man ikke forsøger at gnide fedtpletten væk; dette vil kun forøge fedtplettens omfang.

Fjern en fedtplet på et slips

En fedtplæt på et slip bør ikke fjernes med kartoffelmel. I stedet for kan man bruge talkum, der kan købes på apoteket. Man putter ganske lidt talkum på fedtpletten og trykke forsigtigt med en microfiber-klud eller andet blødt talkum og fedt af slipset.

Fedtpletter på papir

Fedtpletter på papir kan nemt fjernes. Hertil strør man bare rigeligt kartofelmel på pletten, og venter til fedtet er blevet suget op.

Fedtpletter på væge eller tapeter

For at få genstridige fedtpletter af en væg eller et tapet kan man bruge trækpapir. Trækpapiret holdes over pletten og med et strygejern kan man ved lav temperatur trække fedtpletten ud af tapetet eller vægen.

Fedtpletter på læder

Fedtpletter på læder er meget svære at få has på. En god nyhed er dog, at læderet selv arbejder fedtet ud, som tiden går. Det er dog tit svært at vente på. Man kan derfor forsigtigt prøve at knuse et tavlekridt og så lægge det på fedtpletten. En anden mulighed er kartoffelmelet. Begge variater virker kun på friske pletter.
Mange at disse tips, kan læses på tysk her: Fettflecken entfernen »

One Response to “Hvordan man fjerner en fedtplet”

  1. Highly descriptive blog, I loved hat bit. Will there be a
    part 2?

Leave a Reply