Mentaltræning – Guardiolas nøgle til Champions League-triumf for Barcelona

Inden for sport er mentaltræning blevet mere og mere udbredt, eksempelvis udført gennem visualisering. Dette går ud på, at udøveren visualiserer nogle sansebilleder eller mentale billeder i forskellige situationer. En vigtig detalje for at nå et godt resultat er, at det er positive sansebilleder. En volleyspiller, der er bange for at smashe i nettet, kan fx visualisere, at han udfører et perfekt smash. Desuden opnås størst effekt hvis visualiseringen foregår under dyb afspænding. Nært beslægtet findes ideomotorisk træning. Her er det vigtigt, at man har idealbilledet af den korrekte bevægelse fra eksempelvis en video. Ideomotorisk træning bygger på sammenspillet mellem tankerne (ideo) og motorikken. Man udnytter, at hjernen under afspænding så at sige ikke kan kende forskel på sansebillede og virkelighed. Samtidigt med at billederne af bevægelsen dannes, sendes der impulser ud til musklerne der skulle have udført bevægelsen. Musklerne aktiveres altså af billedet, og derved trænes bevægelsen mentalt.

Disse former for mentaltræning har Barcelonas cheftræner, Joseph ’Pep’ Guardiola, gjort brug af, da han holdte en pep-talk inden Champions League-finalen mod Manchester United. Han skulle efter sigende have vist denne video til sit hold umiddelbart inden kampen.

Heri ser man alle spillerne, der var med til den kamp, i situationer, hvor de brillerer med bolden, laver en veludført tackling, laver en klasse redning, jubler over et mål og des lignende positive situationer. Alt sammen indikationer på, at de er de bedste i verden indenfor deres felt og i situationer, hvor de udfører detaljen til perfektion. De fremstilles som gladiatorer der sejrer, og ikke kan fejle. Rygterne går endda også på at nogle af stamspillerne fældede en tåre under fremvisningen.

Kampens resultat kender de fleste: 2-0 til Barcelonas fordel. Hvor stor en betydning videoen har haft er det svært at sige noget om, men det er alligevel en tankevækkende metode, Barcelonas træner har brugt. Hvor stor betydning vil du tillægge videoen i forhold til kampens resultat?

Leave a Reply